ÇalışmalarEtkinlikler

“Din veya inanç özgürlüğü ve cinsiyet eşitliği” webinarına davetlisiniz!

İnanç Özgürlüğü Girişimi sizleri 1 Temmuz Perşembe günü saat 19.30’da yapılacak, “Din veya inanç özgürlüğü ve cinsiyet eşitliği” webinarına davet ediyor. Etkinliğe kaydolmak için lütfen kayıt formunu doldurun.

Gün: 1 Temmuz 2021, Perşembe
Saat:19.30-20.45

Etkinliğin dili Türkçe ve İngilizce olacaktır. İki dilde de simultane çeviri yapılacaktır.

Zoom üzerinden yapılacak etkinliğe 1 Temmuz Perşembe, 12.00’a kadar kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için lütfen tıklayın.

Webinar erişim linki etkinlikten önce gönderilecektir.

Kadın hakları ve din veya inanç özgürlüğünün birbirleriyle çatışan ve çelişen haklar olduğuna dair yaygın bir algı var. Kimi zaman din ve/veya din veya inanç özgürlüğü cinsiyet eşitliği önünde büyük bir engel olarak görülürken; kimi zaman ise cinsiyet eşitliği hakkındaki normatif talepler din veya inanç özgürlüğüne yönelik bir tehdit olarak değerlendiriliyor. Oysa, her iki hak da aynı insan hakları sözleşmelerinde korunuyor ve bir bütünün parçasını oluşturuyor. Bu sebeple içkin bir çatışma söz konusu değil. Ayrıca, din veya inanç özgürlüğü, herkese sosyal ve dinî normlara uyma veya uymama ve şiddet ve ayrımcılık gibi olumsuz sonuçlardan korunma hakkını da sağlıyor.

Bu iki hak alanını birlikte değerlendireceğimiz webinarda, din veya inanç özgürlüğü hakkının kısıtlayıcı ve ayrımcı gelenekler ve normlardan korunmak için nasıl bir alan sağladığını ele alacağız. Din veya inanç özgürlüğü ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin birlikte sağlanması için neler yapılabileceğini ve kesişen bu iki hak alanının birbirleri için nasıl güçlendirici etkileri olabileceğini, Oxford Üniversitesi Uluslararası İnsan Hakları Hukuku Programlar Direktörü Dr. Nazila Ghanea ve BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW) Başkan Yardımcısı Nahla Haidar El Addal ile birlikte konuşacağız. Webinarın moderatörlüğünü ise Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder üstlenecek.

Etkinlikle ilgili sorularınız için bize ft@nhc.no e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.


Dr. Nazila Ghanea, Oxford Üniversitesi’nde Uluslararası İnsan Hakları Hukuku programlarının Direktörü, Oxford Üniversitesi’nde Sürekli Eğitim Departmanı Direktör Yardımcısı ve Bonavero İnsan Hakları Enstitüsü’nde akademik üye. Aynı zamanda Evrensel Haklar Grubu Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı olan Ghanea’nın araştırmaları BM koruma mekanizmaları, din veya inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve kadın hakları üzerine odaklanıyor. Ayrıca, Din veya İnanç Özgürlüğü: Uluslararası Hukuk Yorumu ve Kadınlar ve Din Özgürlüğü: Sinerjiler ve Fırsatlar yayınları da dahil olmak üzere, pek çok akademik yayının ve BM yayınının yazarı.
Nahla Haidar El Addal, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW) Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu’nun (ICJ) üyesi. Ağırlıklı olarak BM sistemi içinde, hem merkezlerde hem de sahada, sosyal kalkınmadan insani yardıma, barış inşasına ve insan haklarına kadar çeşitli alanlarda 30 yılı aşkın deneyimi var. Pantheon-Sorbonne Üniversitesi’nden hukuk yüksek lisansı, Lübnan’daki Saint Joseph Üniversitesi’nden hukuk ve ayrıca sosyoloji lisans derecelerine sahip. Arapça ana dili ve ileri seviye Fransızca ve İngilizceyle orta seviye İspanyolca biliyor.
Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve dekanı olarak görev yapıyor. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden hukuk alanında doktora derecesini aldı. UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Kürsüsü’nün sahibi. Araştırmaları, insan hakları, karşılaştırmalı anayasa hukuku, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve Avrupa Birliği hukuku konularına odaklanıyor. BM Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik’in (IPU) uluslararası danışmanı olarak görev yaptı ve kamu hukukunun, anayasacılık, cinsiyet eşitliği, insan hakları ve yargı denetimi gibi çeşitli alanlarına odaklanan birçok yayını var. 2012 yılında Henry Morris Uluslararası ve Karşılaştırmalı Hukuk Öğretim Üyesi (Chicago Kent College of Law) seçildi. Araştırmada Üstün Başarı Ödülü (Koç Üniversitesi, 2011) ve Anayasal Demokrasinin Savunucusu (Global Summit on Constitutionalism, 2020) gibi çeşitli bilimsel ödüllerin sahibi. 2011-2013 yılları arasında Türkiye Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda akademik danışman olarak görev yaptı. 2015-2018 yıllarında Hukuk Okulları Küresel Ligi’nin (LSGL) eş başkanı olarak görev yaptı. İyi derecede İngilizce, Almanca ve Türkçe biliyor. Ayrıca lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ve yüksek lisans derecesini ise Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü’nde tamamladı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu