Arşivİnanç Özgürlüğüyle İlgili Haberler

CHP Heyeti Süryanilerle Görüştü / CHP delegation meets with Syriac community

23.11.2011, Star

Summary in English below.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Prof Dr. Haluk Eyidoğan başkanlığındaki heyet, yeni anayasa çalışmaları öncesinde Mardin’in Midyat ilçesindeki Süryanileri ziyaret görüştüler.

Midyat’ta bulunan 1612 yıllık tarihi Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş ile görüşen CHP heyeti daha sonra Süryanilerin yaşadığı Elbeğendi Köyü’nde Turabdin Süryani Derneği Başkanı Evgil Türker ve dernek üyeleriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan ve Süryani siyasetçi Gebro Tokgöz’ün de hazır bulunduğu görüşmelerde Süryaniler, yeni anayasa ile ilgili görüşlerini ifade ettiler.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerin ardından açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Prof Dr. Haluk Eyidoğan, yeni anayasa çalışmaları öncesinde Mardin ve Midyat’taki Süryanileri ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Eyidoğan, Midyat’ta yaptıkları temasların zihinlerinde olumlu bir perspektif oluşturduğuna işaret ederek, “Bölgede yaşayan Süryanilerin bize ileteceği sorunlar ve öneriler varsa onları değerlendirmeye alıyoruz. Yaptığımız görüşmelerin sonuçlarını Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na rapor halinde sunacağız” dedi. Bölgedeki etnik ve dini gurupların yaşadıkları sorunların farkında olduklarını söyleyen Eyidoğan, yeni anayasa süreciyle birlikte bu sorunların çözümü için önerilerde bulunacaklarını ve yeni anayasa çalışmalarına katkı sağlayacaklarının altını çizdi.

Ortaöğretim 10’ncu sınıflarda okutulan tarih kitaplarında Süryaniler hakkında yer alan bilgiler ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdiğini söyleyen CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de, şöyle konuştu:

“Ortaöğretim 10’ncu sınıflarda okutulan tarih kitaplarında Süryanileri inciten ve vatan haini oldukları yönünde ciddi ithamlar var. Bu durum Türkiye’ye yakışmayan bir ayıptır. Süryani yurttaşlarımızın hak etmediği bu ithamı yapan ve ders kitaplarına koyan devletin yöneticileri ve ilgili bakanı kimse bunların aleyhinde yaptırım yapılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Önümüzdeki süreçte eğer Milli Eğitim Bakanlığı bu ayıbı ortadan kaldırmak için bir girişimde bulunmazsa meclis araştırması önergesi vereceğiz.”

Haberin devamı için tıklayın.

Summary

A CHP delegation of visited the Syriac community in Mardin, Midyat. Chair of the Delegation Prof Dr. Haluk Eyidoğan made a statement saying that the reason for the visit was to discuss problems of the community ahead of the new Constitution drafting process. He also talked about the content of the 10th Grade books which accuses Turkish Syriacs of being “traitors”. He added that he submitted a question to the Minister of Education Ömer Dinçer about the hurtful content in the book. ______________________________________________________________________________________________

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu