Arşivİnanç Özgürlüğüyle İlgili Haberler

Vicdani Ret’e Red / Objection to Conscietious Objection

23.11.2011, Yeni Şafak – Ali Bayramoğlu

Summary in English below.

Başbakan Tayyip Erdoğan dün, bedelli askerlikle ilgili düzenlemeyi açıklarken, şunları da söylüyordu:

“Vicdani red olarak adlandırılan bir düzenleme asla gündemimizde olmamıştır. Çıkan haberler spekülasyon. Askerlik bu millet için en kutsal vazifelerden biri olarak kabul edilmiştir. Biz askerimize Mehmetçik derken bunun bir anlamı var, bu küçük Muhammed anlamında Mehmetçik’tir…”

Garip, oysa, bir süre önce, bizzat Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “vicdani ret düzenlemesinin en kısa zamanda Bakanlar Kurulu’na sunulacağını” söylemişti. Türkiye’nin bu konuda AİHM’de mahkum olması da dikkate alındığında bu sözler herhalde spekülasyon olarak değerlendirilemezdi.

Belli ki arada kimi gelişmeler, belki kimi görüşmeler olmuş. Başbakan’ın vurguları da dikkate alınacak olursa, akla yakın olan, Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konudaki ikazı ve itirazıdır.

Açıkçası ben hayal kırıklığına uğrayanlardanım.

İki nedenle…

-Ülke koşullarından ve gerekçe ne olursa olsun, insanların eline silah almak silah sıkmak istememesi bir haktır ve bugün pekçok ülkede kabul görmektedir.

– Çünkü bu düzenleme sadece kimi toplumsal taleplerin karşılanmasını ifade etmiyor, aynı zamanda Türkiye’nin militarizmle hesaplaşmasının merhalelerinden birisini oluşturuyordu. Zira militarizm askerin siyasi rolü kadar askercil olanın toplumda egemenliğini ifade eder ve zorunlu askerlik mitosu bunun önde gelen araçlarından birisidir.

Habere ulaşmak için tıklayın.

Summary

Prime Minister made a statement yesterday saying that “regulation concerning what is called ‘conscientious objection’ has never been in our agenda. When we call our soldiers Mehmetçik, this means something, it means little Muhammed…” It is surprising because Minister of Justice Sadullah Ergin had said that the regulation on CO would be presented to the Council of Ministers asap. Perhaps, in the meantime some developments, some meetings may have taken place. The most reasonable is to think that this must be a result of warnings from the Chief of Staff. 

______________________________________________________________________________________________

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu