Arşivİnanç Özgürlüğüyle İlgili Haberler

Vicdani Ret Caiz midir? / Is Conscientious Objection Permissible in Islam?

17.04.2012, Bianet

Summary in English below.

 Araştırmacı yazar İhsan Eliaçık, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Vicdani ret caiz değildir” şeklinde açıklama yapmasıyla ilgili olarak vicdani reddin temel bir insan hakkı olarak İslam’a aykırı olmadığını söyledi.

Eliaçık, bianet’e yaptığı açıklamada, Diyanet’in görevinin devletin icraatlarına dini kılıf bulmak olduğunu ve bu çerçevede vicdani retle ilgili açıklama yapmanın da Diyanet’in görevleri arasında sayılabileceğini belirtti.

Ihan Eliaçık, askerliğin tıpkı diğer meslekler gibi bir meslek olduğunu söyledi. “Ben polis olmak istemiyorum” diyen bir insana “olacaksın” diyemeyeceğimizi söyleyen Eliaçık, aynı durumun askerlik için de geçerli olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:

“Askerliği sadece koruma ve kollama ile görevli bir meslek olarak görmek gerekir.”

“Anayasa’ya göre de hiçbir meslek zorla yaptırılamaz. Kimse ücretsiz angarya çalıştırılamayacağı gibi, bir mesleği yapmaya da zorlanamaz.”

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin meslek icra biçimi meslek şartları belirlenerek değiştirilmelidir. İsteyenler de bu mesleğin çalışanı olabilmelidir.”

“İnsanlar elime silah almak istemiyorum diyebilir. Bunu dini açıdan yasaklamak için herhangi bir sebep yok. Kimse askerlik kutsaldır diyemez. İnsanlara hizmet eden tüm meslekler kutsaldır.”

“İnsanlar askerlik yapmak istememelerini değişik dini görüşlerine dayandırabilirler. Benim inancıma göre elime silah almak istemiyorum demesi anlaşılabilir bir şey.”

Habere ulaşmak için tıklayın.

Summary

Researcher/Writer Ihsan Eliaçık commented on the Diyanet’s statement that conscientious objection is not permissible in Islam. Eliaçık said that the Diyanet is finding “religious cover for the state’s actions”. “Conscientious objection, which is a human right, is not contradictory to Islam” he added.

________________________________________________________________________________________

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu