Nefret suçları yasası düzenlenmeli / Legislation on hate crimes is a must
26.01.2012, Evrensel
Summary in English below.
Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere rağmen, nefret suçlarına ilişkin yasalarda somut bir adım atmadığını, Türk Ceza Kanunu’nda nefret suçuna ilişkin tanımlamanın yer almadığını belirten Nefret Suçları Yasa Platformu üyeleri, yasanın bir an önce çıkması için başlattıkları Nefret Suçları Yasa Kampanyası’nı duyurdu.
49 örgüt ve çok sayıda kişinin katılımıyla oluşturulan Nefret Suçları Yasa Platformu, “Sen De Başkasın Nefretme” sloganıyla başlattıkları, Nefret Suçları Yasa Kampanyası’na ilişkin Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi. Kampanyanın amaçlarına ilişkin bilgi veren Platform Üyesi Levent Şensever, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi 56 ülkeden 34’ünde nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemenin olduğunu, ancak Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) bu suçun tanımının olmadığını söyledi. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi (AK), AB ve AGİT sözleşmelerinde attığı imzalar nedeniyle yükümlülüklerinin olduğunu, ancak yasalarda somut bir adım atılmadığını dile getirdi.
Kampanyayla iki hedefleri olduğunun altını çizen Şensever, Meclisin gündemine yasal düzenlemeyi taşımak ve kamuoyunda bu düzenlemenin gerekli olduğuna dair farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi. Nefret suçunun hedeflediği grupları, ırk, ulusal kimlik, cinsiyet, cinsel yönelim, din ve inanç, siyasal eğilimler, bedensel ve zihinsel engellilik, sağlık durumu, eğitim durumu ve toplumsal statü olarak sıralayan Şensever, TCK’de bu suçun tanımının olmamasının önemli bir sorun yarattığını dile getirdi.
Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ise, yasal düzenlemenin, pek çok mağdur grubun demokrasi ve adalete güvenini artıracağını söyledi. Toplumun geniş kesiminde böyle bir yasal düzenlemenin gerekliliğine dair ortak bir kanaat oluştuğunu ifade eden İnceoğlu, tüm kamu yetkililerini, medya organlarını, sivil toplum örgütlerini ve tüm yurttaşları kampanyaya destek vermeye çağırdı.
Summary
Hate Crimes Platform has started a campaign for the adoption of Law on Hate Crimes in Turkey. More than 49 organizations are part of the Platform. Platform Member Levent Şensever said that 34 of the 56 OSCE participating states have have hate crimes legislation. Yet, Turkey, in spite of its political commitments has not taken the necessary steps to create the necessary legislative framework for hate crimes. Even though there are certain applicable provision in the Turkish Criminal Code, the fact that there is not a definition of hate crimes in the Turkish legislation is seen as crucial problem. The campaign has two goals, first, to bring the draft legislation to the National Assembly’s agenda and secondly to create a general awareness about hate crimes.
________________________________________________________________________________________