‘Kamuda serbest kıyafet’ eylemleri yayılıyor / ‘Free dress in public sector’ campaign spreads
19/03/2013, Radikal
Nevşehir’de basın açıklamasının ardından kadın öğretmenler derslere başörtüsüyle, erkek öğretmenler de kravatsız olarak girdi. Memur-Sen Nevşehir İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mustafa Özdemir, eylem sürecinin amacına ulaşıncaya kadar devam edeceğini söyleyerek, eyleme Nevşehir’de sadece kendi sendikalarına bağlı öğretmenlerin değil, diğer sendikalara mensup veya sendikasız olanların da destek verdiğini söyledi.
Özdemir, “Kılık kıyafet özgürlüğünün insanın doğuştan edindiği bir hak olduğunu, bir eğitimciye nasıl giyinmesi gerektiğinin söylenmesini evrensel hukuka uygun olmadığını düşünüyoruz. Özellikle başörtüsü takan arkadaşlarımız 28 Şubat sürecinde mağdur edilmişlerdi. 82 anayasasından da gelen reflekslerin sona erdirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Güvercinlik İlkokulu’nda görev yapan sınıf öğretmeni Fatma Aygün, kamuda fiilen serbest kıyafet uygulamasını sağlamak üzere başlatılan sivil itaatsizlik eylemine destek verdiklerini söyledi. Eylemle tek amaçlarının herkesin yaşaması gereken bir duygu olan özgürlüklerini sağlamak olduğunu vurgulayan Aygün, “Bu ülkede artık isteyen istediği gibi yaşayabilmeli. Tabuların kalkarak insanların şekillerine göre değil de eğitimlerine, yaptıkları işe göre değer bulmaları gerekir. Başörtülüler artık toplumda ikinci sınıf vatandaş olmaktan çıkarılmalıdır. Bu eylem bana büyük bir özgürlük verdi. Bugün daha güzel ders anlattım, daha mutluydum, daha başarılıydım” dedi.
2000 Evler İmam Hatip Ortaokulu Fen ve Teknoloji Bilgisi öğretmeni İskender Çınar da sendikanın kararını desteklediğini ve diğer arkadaşları ile birlikte sivil kıyafetle derse girdiğini kaydetti.
Malatya’da da Eğitim Bir-Sen’e üye bazı öğretmenler ile idareciler, okula serbest kıyafetle geldi. Eğitim Bir-Sen Malatya Şubesi Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldızhan, okulda görevde olduğunu ve kravat takmadığını, aynı şekilde okuldaki öğretmenlerin de serbest kıyafetle görevlerinin başında olduğunu kaydederek, Malatya’da Memur-Sen’in 12 bin üyesinin eyleme katıldığını öne sürdü.
Dün başladıkları eylemlerini “sivil itaatsizlik” olarak nitelendiren Yıldızhan, daha önce sendika olarak serbest kıyafetle iş yerlerine gitmeyi talep ettiklerini ve bunun için 12 milyon 300 bin imza topladıklarını anımsattı.
İmzaları Başbakanlığa ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderdiklerini, ancak taleplerinin kabul görmediğini söyleyen Yıldızhan, “Üyelerimizden başörtüsüyle görevini yapmak isteyen yapıyor. Kot pantolonla işe gitmek isteyen gidiyor. Genel ahlaka uygun olmak kaydıyla sabah işe nasıl gelmek istiyorsa öyle geliyorlar” diye konuştu.
Yıldızhan, mevcut uygulamanın Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne bağlı olarak sürdürüldüğünü savunarak, bu yönetmeliğin değiştirilmesi gerektiğini, yeni Anayasa’da da serbest kıyafet taleplerinin yer almasını ve bu talebin Anayasal teminat altına alınmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
Summary
Civil disobedience campaign started by Memur-Sen Union to disregard the dress-code Regulation for public servants which, among others, requires man to wear a tie and everyone to be bare-headed at work for civil servants is spreading. Memur-Sen started the campaign in Nevşehir today and a number of teachers in Malatya have also joined. Female teachers wear the headscarf and male teachers do not wear the tie. Deputy Chair of Malatya Memur-Sen made a statement saying that their members go to work wearing jeans, or headscarf, he added saying that “as long as it is in line with general morals” they wear whatever they wish.
_________________________________________________________________________________________