Diyanet’teki Mele Kadrosuna Tepki / Reaction to employing “mele” within Diyanet
21.12.2011, Tarsus Online
Summary in English below.
Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Diyanet Vakıf-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Kenan Ak, Afyonkarahisar’da sendika üyeleri ile bir araya geldi. Afyon Konağı’nda bir konuşma yapan Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ak, kamu vicdanında ve kamuoyunda Diyanet İşleri Başkanlığı’na güven duyulduğunu söyleyerek, bu güven ve itibara rağmen vatandaşların beklentilerine cevap verecek hizmetin sunulmadığını savundu. Kurumun iyi yönetilmediğini ileri süren Ak, “Bunun
sebepleri de ithal akademisyen yöneticiler ve kuruma yapılan siyasi müdahalelerdir. Yıllarını bu kuruma vermiş tecrübeli ve birikimli insanlar, il ve ilçe müftüleri ve emektar personelini küçümseyen bir anlayışla yönetilmektedir. Kurum içerisinde sevgi ve saygı kalmamıştır. Diyanetin geleneklerini küçümseyen anlayışla yönetilmesi personel arasında ilişkileri bozduğu gibi çalışma hayatında sıkıntılara da sebebiyet vermektedir” dedi.
…
MELE ALIMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALARA TEPKİ
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın ‘bin mele alımı yapılacak’ sözlerine tepki gösteren Ak, şunları söyledi: “Binlerce İlahiyat Fakültesi ve İmam-Hatip Lisesi mezunu hafız atama ve bir o kadarı da İmamlık Yeterlik Sınavı açılmasını beklerken diyanetin de bu açıklamayı mazur ve haklı çıkarmaya yönelik açıklaması çok daha garabettir. Mele şeklinde söylenen ve halkın molla olarak ifade ettiği insanlar, zekat toplayan, köylerde ağaların dünyevi işlerine meşruiyet kazandıran, dini açıklamalar yapan, cemaate
taziye veren, Kur’an okuyan, ara sıra imamlık yapan eğitim almamış insanlardır. Diyanet İşleri Başkanlığını bu mele veya molla olarak ifade edilen siyasi ve yanlış uygulamadan vazgeçmeğe davet ediyoruz.”
Haberin tamamını okumak için tıklayın.
Summary
Deputy Chair of the Turkish Diyanet and Foundations Services Branch Public Servants Union Kenan Ak complained of the services provided by the Diyanet. In relation to the recent initiative to employ local religious leaders (mele or molla) in the Diyanet, he said that whilst thousands of graduates of Theological Faculty wait for appointment this move by the Diyanet it peculiar. These people called molla by the locals collect alms, create legitimacy for the worldly affairs of village agha (landowners), make religious statements, read the Quran and sometimes function as imam but do not have religious training. We invite the Diyanet to abandon this political initiative.
________________________________________________________________________________________