AGİT/DKİHB ve AK / Venedik Komisyonu Din veya İnanç Topluluklarının Tüzel Kişiliği Hakkında Kılavuz İlkeler Tanıtım Toplantısı
AGİT DKİHB / Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Din veya İnanç Topluluklarının Tüzel Kişiliği Hakkında Ortak Kılavuz İlkeler (Kılavuz İlkeler) Türkiye'nin bu alandaki insan hakları sorunlarının çözümü için önemli bir kaynak.
19 Kasım 2015 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bölümü (DKİHB), İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Brigham Young Üniversitesi Hukuk ve Din Merkezi işbirliği ile AGİT DKİHB / Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Din veya İnanç Topluluklarının Tüzel Kişiliği Hakkında Ortak Kılavuz İlkeler (Kılavuz İlkeler) tanıtım toplantısı gerçekleştirilmişti.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Turgut Tarhanlı, AGİT/ DKİHB Din veya İnanç Özgürlüğü konusunda kıdemli danışman Dr. Kishan Manocha ve Norveç Helsinki Komitesi Genel Sekreter Yardımcı Gunnar Ekelove-Slydal’ın açılış konuşmalarının ardından Brigham Young Üniversitesi Hukuk ve Din Merkezi Müdürü Prof. Cole Durham Kılavuz İlkelerin içeriği hakkında bir konuşma yaptı. Prof. Durham konuşmasında din veya inanç topluluklarının tüzel kişilik kazanma hakkının uluslararası hukuk tarafından tanınan bir hak olduğunu ve devletlerin bu konusunda pozitif bir yükümlülüğü olduğunun altını çizdi. Tüzel kişiliğe erişim olmadan din veya inanç özgürlüğü alanında örgütlü cemaat yaşamının birçok kilt unsurunun imkansız veya son derece güç hale geldiğine dikkat çekti.
Prof. Durham’ın konuşmasının ardından AGİT Din veya İnanç Özgürlüğü Uzmanlar Paneli üyesi Doç. Dr. Bülent Şenay’ın moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi. AGİT DKİHB din veya inanç özgürlüğü uzman yardımcısı Dilnoza Satarova Kılavuz İlkelerin oluşum sürecini anlattıktan sonra din veya inanç topluluklarının tüzel kişiliğe erişiminin hızlı, şeffaf, adil, kapsayıcı olması gerektiğini belirtti. Prof. Ergun Özbudun ise Türkiye’de Gayrimüslim Cemaatlerin Tüzel Kişiliği ve Venedik Komisyonu başlıklı sunumunda laiklik ilkesinin din veya inanç topluluklarının tüzel kişiliğinin tanınması önünde bir engel olmadığını söyledi. Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi proje yöneticisi Dr. Mine Yıldırım sunumunda Türkiye’de inanç topluluklarının doğrudan tüzel kişilik kazanma olanağı olmadığını açıkladıktan sonra yeni vakıf, cemaat vakfı ve derneklerin din veya inanç topluluklarının örgütlenmesi bakımından sınırlamalarına yer verdi. Son olarak söz alan Ekümenik Patrikhane avukatı Hülya Benlisoy, Ekümenik Patrikhane’nin tüzel kişi statüsünü olmamasının yarattığı sorunları dile getirdi.
Etkinlik soru ve cevap bölümüyle sona erdi.