Arşivİnanç Özgürlüğüyle İlgili Haberler

UAÖ: “Müslümanlar İnançları Yüzünden Ayrımcılığa Maruz Kalıyor” /Amnesty: “Muslims are subject to discrimination because of their beliefs”

24.04.2012, Bianet

Summary in English below.

Uluslararası Af Örgütü’nün Tercihler ve Önyargılar: Avrupa’da Yaşayan Müslümanlara Yönelik Ayrımcılık Raporu’nda Türkiye’nin de kıyafet yasaklarıyla din veya inanç özgürlüğü ile ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiği belirtiliyor.

  Geçenlerde… [bir] adam bana giydiğim çarşafı çıkartmam için bağırmaya başladı. Ben İsviçre’de büyüdüm ve buranın benim ülkem olduğunu düşünüyorum. Diğer vatandaşların bana nasıl böyle davranmaya hakları olduğunu zannettiklerini anlamıyorum.” (İsviçre’nin İtalyanca konuşulan bölgesinden P.)

Uluslararası Af Örgütü, inanç ya da din zemininde Müslümanların istihdam ve eğitim alanları gibi hayatlarının çeşitli yönlerinde maruz kaldığı ayrımcılığın etkilerini ortaya koyan Tercihle ve Önyargılar: Avrupa’da Yaşayan Müslümanlara Yönelik Ayrımcılık raporunu yayınladı.

Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya ve İsviçre’de yaşananlara odaklanan raporda ayrımcılığı alevlendiren, önyargılar ve olumsuz kalıplaşmış yargılarla mücadele etmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini dile getiriliyor.

Rapora göre ayrımcılık yasağı Belçika, Fransa ve Hollanda’da tam anlamıyla uygulanmıyor. İşverenlerin, dini ya da kültürel sembollerin müşteriler ya da diğer çalışanlarla ters düşeceği veya şirketin kurumsal imajı ya da “tarafsızlığı” ile uyuşmayacağı konularında ayrımcılık yapmalarına izin veriliyor.

Avrupa’da işsizlik oranı Müslümanlar arasında ve özellikle yabancı uyruklu Müslüman kadınlar arasında daha yüksek.

* 2009’da Fransa’da vatandaşlığı bulunan kadınların istihdam oranı yüzde 60.9 iken ülkedeki Faslı kadınların yüzde 25.6, Türkiyeli kadınların ise yüzde 14.7 idi.

* 2006’da Hollanda’da Türkiye ve Fas uyruklu kadınların istihdam oranı yüzde 31 ve 27 iken herhangi bir etnik azınlığın üyesi olmayan Hollandalı kadınların istihdam oranı ise yüzde 56 idi.

Son 10 yılda İspanya, Fransa, Belçika ve Hollanda’nın da aralarında olduğu birçok ülkede öğrencilerin okulda başörtüsü ya da kültürel ve dini kıyafetler giymesi yasaklandı.

Af Örgütü’nün ayrımcılık konusundaki uzmanı Marco Perolini, dini ve kültürel sembol ya da kıyafetlerin giyilmesine getirilecek her yasakların, her bireysel vakanın ihtiyaçlarına göre değerlendirilmesi gerektiği görşünde. Genel yasakların Müslüman kız çocukların eğitime erişim hakkını ve ifade özgürlüğü ile inançlarını açıkça gösterme haklarını da ihlal ettiğini belirtiyor.

Raporda Türkiye’nin de dini ve kültürel semboller ile kıyafetlere yönelik genel yasaklar getiren politika ve mevzuatlarla, dinini ve kültürel inancını özgürce ifade etmeyi tercih edenlerin din veya inanç özgürlüğü ile ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. “Yetişkin öğrenciler sadece dini ve kültürel semboller ve kıyafetler giydikleri için yüksek öğretimden dışlanıyorlar ve din veya inançları nedeniyle eğitim alanında ayrımcılığa maruz kalıyorlar” deniyor.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın.

Summary

Amnesty International’s report, titled “Choice and Prejudice: Discrimination against Muslims in Europe,” shows the impact of discrimination based on religion or belief against Muslims in several aspects of their lives. The report, which focuses on Belgium, France, the Netherlands, Spain and Switzerland, where Amnesty International has earlier raised issues such as restrictions on the establishment of places of worship and prohibitions on full-face veils, documents numerous individual cases of discrimination across the countries covered. AI spoke to Muslims who have had trouble getting jobs or had to change schools because of discrimination. The Report also emphasizes the rise in political movements that target Muslims or Muslim practices.

________________________________________________________________________________________

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu