7 Ocak 2025, Salı saat 19.00’da yapılacak “Nefret suçları ve cezasızlık: Avukat deneyimleri” webinarına kaydolmak için lütfen aşağıdaki kayıt formunu doldurun.
Gün: 7 Ocak 2025, Salı
Saat: 19.00-20.30
- Etkinliğin dili Türkçe olacaktır.
- Zoom aracılığıyla yapılacak etkinliğe 7 Ocak Salı, 10.00’a kadar kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için lütfen tıklayın.
- Webinar’ın Zoom bağlantısı kayıt yaptıranlara etkinlikten önce iletilecektir.
- Webinar YouTube kanalından yayınlamak amacıyla kaydedilecektir.
Türkiye’de kişileri ulusal veya etnik kimlik, dil, din veya inanç, cinsiyet kimliği veya cinsel yönelim ve engellilik gibi özellikler sebebiyle hedef alan nefret suçları önemli bir insan hakları sorunu olmaya devam ediyor. Türkiye’deki yasal mevzuat ve uygulama ise bu suçlara karşı oldukça etkisiz. Yaşanan olayların çoğunda nefret suçu boyutunun irdelendiği bir hukuki süreç yürütülmüyor ve bu suçlar sıklıkla cezasız kalıyor.
Bu bağlamda, İnanç Özgürlüğü Girişimi, KAOS GL ve İnsan Hakları Derneği olarak düzenleyeceğimiz webinarda Türkiye’de nefret suçları ve cezasızlığı ele alacağız. Av. Tuğçe Duygu Köksal’ın moderatörlüğünü üstleneceği webinarda, avukatların sahadan aktardığı deneyimler ve hukuki mücadeleler aracılığıyla cezasızlığı konuşacağız. Hakan Ataman öncelikle, nefret suçlarıyla ilgili uluslararası ve ulusal çerçeve ile Türkiye’deki cezasızlık sorununa değinecek. Ardından, Av. Ayşegül Karpuz Tör, Av. Erdal Doğan ve Av. Kerem Dikmen’in katkılarıyla, mülteci ve göçmenler, etnik ve dinî azınlıklar ile LGBTİ’lere yönelik nefret suçlarıyla ilgili dava süreçlerini ve karşılaşılan zorlukları dinleyeceğiz.
Av. Tuğçe Duygu Köksal
Ağırlıklı olarak ceza hukuku alanında çalışan bir insan hakları avukatı. 2018-2022 yıllarında İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı ve 2012-2016 arasında AİHM Yazı İşleri Müdürlüğünde hukukçu olarak görev yaptı. İfade özgürlüğü, özgürlük ve güvenlik hakkı, mülteci hukuku ve işkence yasağına ilişkin alanlarda Avrupa Konseyi ve BM projelerinde eğitici olarak çalışmalar yürüttü. 2017’de, Uluslararası Ceza Mahkemesi Avukat Listesine alındı. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu ve Strazburg Üniversitesinde insan hakları alanında yüksek lisans yaptı. Galatasaray Üniversitesi Kamu Hukuku bölümünde doktora öğrencisi.
Hakan Ataman
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesinin kurucu üyelerinden. İnsan hakları savunucusu ve aktivisti ve Türkiye’de çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe mezunu Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Çalışmaları Enstitüsü’nün yürüttüğü İnsan Hakları Savunucuları Programı kapsamında, ABD’de bir süre insan hakları savunuculuğu üzerine çalıştı. Yurttaşlık Derneği’nde yedi yıllık deneyimin ardından, Sivil Toplum Geliştirme Merkezinin, Örgütlenme Özgürlüğü ve Katılım Hakkı projesinde çalışıyor. Sivil toplum, örgütlenme özgürlüğü ve karar verme süreçlerine katılıma odaklanıyor.
Av. Ayşegül Karpuz Tör
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 2013’ten beri İzmir Barosu üyesi olarak serbest avukatlık yapıyor. 2014 yılından bu yana çeşitli sivil toplum örgütlerinde ve baro bünyesinde göç ve iltica alanında hak savunuculuğu faaliyetlerinde aldı. CMK, göç ve iltica hukuku ve insan hakları hukuku alanlarında avukatlara yönelik meslek içi eğitim çalışmalarında kolaylaştırıcı olarak görev alıyor.
Av. Erdal Doğan
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, İstanbul Bilgi Üniversitesinde insan hakları hukuku alanında yüksek lisans yaptı. İstanbul Barosuna üye. 25 yıldır ağırlıklı olarak yaşam hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, azınlık hakları, işkence mağdurları, kadının insan hakları ve çocuk hakları ihlalleri alanında serbest avukatlık yapıyor. İstanbul Barosu meslek içi ve staj eğitim merkezlerinde, Avrupa hukuku, ceza hukuku, ceza usul hukuku, uygulamada ceza avukatlığı ve sanık hakları alanlarında dersler verdi.
Av. Kerem Dikmen
Kaos GL İnsan Hakları Programı Koordinatörü, avukat. 2004’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2006’dan beri sivil toplumda gönüllü ve profesyonel faaliyetlerini sürdürüyor. LGBTİ+ hakları alanında çalışıyor.
İnanç Özgürlüğü Girişimi Projesi European Endowment for Democracy (EED) desteğiyle yürütülmektedir. Proje çalışmaları EED’nin resmi
görüşünü yansıtmaz, çalışmaların sorumluluğu yalnızca İnanç Özgürlüğü Girişimi’ne aittir.