ÇalışmalarEtkinlikler

“İnsan hakları ışığında zorunlu DKAB dersleri” webinarına davetlisiniz!

Sizleri 26 Ocak 2023, Perşembe saat 19.00’da yapılacak, “İnsan hakları ışığında zorunlu DKAB dersleri” webinarına davet ediyoruz! Etkinliğe kaydolmak için lütfen aşağıdaki kayıt formunu doldurun. 

Gün: 26 Ocak 2023, Perşembe
Saat: 19.00-20.30

  • Etkinliğin dili Türkçe olacaktır.
  • Zoom üzerinden yapılacak etkinliğe 25 Ocak Çarşamba, 10.00’a kadar kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için lütfen tıklayın.
  • Webinar erişim linki etkinlikten önce gönderilecektir.

Zorunlu Din Kültürü Ahlak Bilgisi (DKAB) dersleri, Türkiye’de insan hakları ve inanç özgürlüğünün korunması açısından yıllardır önemli bir mücadele alanı olmaya devam ediyor. Eğitim sisteminde çocuğun düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne, çocuğun katılım hakkına ve ebeveynlerin çocuklarını kendi felsefi veya dinî görüşlerine göre yetiştirme hakkına sistemli bir şekilde müdahale ediliyor. Türkiye’nin insan hakları yükümlülüklerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Anayasa Mahkemesi’nin aldığı ihlal kararlarına rağmen derslerin objektif ve çoğulcu olması için gerekli düzenlemeler hala yapılmadı. Şu anki müfredata göre, DKAB dersleri kapsayıcı olmaktan uzak bir şekilde, sadece Sünni İslam perspektifi ile işleniyor. Tarafsız ve nesnel olmayan bu müfredat çocukların ayrımcılık da dahil olmak üzere pek çok sorun yaşamasına neden oluyor.

Bu bağlamda, “İnsan hakları ışığında zorunlu DKAB dersleri” webinarında, Dr. Mine Yıldırım, Doç. Dr. Berke Özenç ve Avukat Özge Demir ile birlikte DKAB derslerinin içeriğini, bu derslerden muafiyet mekanizmasını ve Anayasa Mahkemesi kararı ile derece mahkemelerinin yaklaşımını insan hakları temelinde değerlendireceğiz. Ayrıca, DKAB derslerinin insan hakları standartlarıyla uyumlu, objektif ve çoğulcu olması için gereken adımları tartışacağız.

Etkinlikle ilgili sorularınız için bize ft@nhc.no e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

Dr. Mine Yıldırım

Dr. Mine Yıldırım

Aktivist araştırmacı ve İnanç Özgürlüğü Girişimi projesinin kurucusu ve koordinatörü. Finlandiya, AAbo Akademi İnsan Hakları Enstitüsü’nden doktora derecesini aldı. “Din veya İnanç Özgürlüğünün Kolektif Boyutu – Uluslararası Hukuk ve Türkiye Üzerine bir Vaka Çalışması” başlıklı kitabı 2017’de Routledge tarafından yayımlandı. Kitabın Türkçe çevirisi İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanacak. İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İnsan Hakları ve Medeni Özgürlükler alanında lisansüstü ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Ulusal ve uluslararası projelerde araştırmacı olarak yer aldı. 2021’de, “Batı Balkanlar’da Din veya İnanç Özgürlüğünün Korunmasının Güçlendirilmesi: Parlamenterler İçin Bir Yol Haritası” raporunu kaleme aldı. 2016 yılında din veya inanç özgürlüğü alanındaki çalışmalarıyla Stefanus Prize ödülünü paylaştı. 2019-2022 yılları arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu’nun Din veya İnanç Özgürlüğü Uzmanlar Kurulu üyesi olarak görev aldı. Ayrıca, din veya inanç özgürlüğü alanında çok sayıda yayını bulunuyor.

 

Doç. Dr. Berke Özenç

Doç. Dr. Berke Özenç

İstanbul Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. 2004’te aynı üniversitenin Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda asistan olarak göreve başladı. Yüksek lisans ve doktorasını yine İstanbul Üniversitesi’nde kamu hukuku alanında tamamladı. 2013 yılından beri Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çalışıyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnanç Özgürlüğü (Kitap Yayınevi, 2006), Hukuk Devleti (İletişim Yayınları, 2014) ve Demokrasiyi ve Anayasayı Korumak (İletişim Yayınları, 2022) başlıklı kitaplarının yanı sıra çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri bulunuyor.

 

Özge Demir

Özge Demir

2014 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ve İletişim Fakültesi’nden tam burslu ve onur öğrencisi olarak mezun oldu. 2018 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku yüksek lisans programını tamamladı. Yeditepe Üniversitesi’nde “Suçsuzluk karinesi açısından tutuklama tedbiri” başlıklı doktora çalışmasına devam ediyor. Ulusal ve uluslararası yayınlarda anayasa hukukuna ve ceza hukukuna ilişkin makaleleri ve çeşitli gazetelerde köşe yazıları yayımlandı. 2018 yılında Halit Çelenk Hukuk Ödülünü aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, “Ceza Hukuku Yönüyle Adil Yargılanma Hakkı Rehberi” adlı raporunun Türkçeye çevrilmesine katkıda bulundu. “Laiklik İlkesi Bağlamında Türkiye’de Zorunlu Din Dersi ve Muafiyet Sistemi” isimli kitabı 2021 yılında yayımlandı. 2015 yılından beri avukatlık yapan Demir, 2015-2021 yılları arasına İstanbul Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulu’nun sorumluluğunu yürüttü.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu