Azınlık vakıflarında yönetmelik krizi
Azınlık vakıflarında seçme ve seçilme haklarını düzenleyen yönetmelik 22 ay önce iptal edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü yeni yönetmelik hazırlamadığı için vakıflar yönetici seçemiyor. Yönetim krizine çözüm yargıda aranıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, azınlıklara ait cemaat vakıflarında seçme ve seçilme haklarını düzenleyen yönetmeliği iptal etti. 2008’de çıkartılan yönetmeliğin 19 Ocak 2013’teki iptal kararına azınlık cemaat vakıflarının gayrimenkullerine yatırım olanağı tanınmasının ardından rant kavgaları ve çeşitli şikayetler gerekçe gösterildi.
GEÇİCİ İDARE
Yönetmeliğin seçim usullerini düzenleyen 3. bölümü, seçim çevresi başlıklı 29. maddesi, yönetim kurulunun oluşturulması ve seçim süresi başlıklı 30. maddesi, seçmenlik şartları başlıklı 31. maddesi, seçileceklerde aranacak şartlar başlıklı 32. maddesi ve seçim usulleri başlıklı 33. maddesini yürürlükten kaldırıldı. Bu düzenlemenin ardından 22 ay geçmesine rağmen yeni yönetmelik çıkartılmadığı için azınlık cemaatlerine ait vakıflarda 22 aydır yönetimler belirlenemiyor. Azınlık temsilcileri, demokratik yöntemlerle yöneticilerini seçemeyen azınlık vakıflarının geçici yönetimlerle idare edilmesinden rahatsız.
23 YILDIR AYNI YÖNETİM GÖREVDE
Bu rahatsızlık yargıya da taşınıyor. Rum cemaatine mensup Katina Evdokiye Veriopolos, Evdoksia Galanopulo, Keti Vuças ve Evangelos Mihailidis Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kasten veya görevini ihmal ettiğini iddia ederek Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nda Yönetim Kurulu seçimi kararı verilmesi ve seçime ilişkin usullerin belirlenmesi talebinde bulunuldu.
1991’deki seçimle belirlenen yönetimin 23 yıldır görevde olduğu belirtilen dilekçede, “1991’den bu yana hiçbir seçim yapılmadı. Mevcut yönetim Rum cemaatine aldığı kararlara ilişkin bilgi dahi vermemektedir. 90 yaşındaki Vakıf Başkanı Dimitri Karayanni, 23 yıldır kesintisiz ve seçimsiz olarak vakıf başkanlığını yürütmektedir” denildi.
HAKİM BEY SEÇSİN
Dört Rum cemaati üyesinin avukatı olan Cem Murat Sofuoğlu, Türk Medeni Kanunu’nun 1. maddesinde ‘Kanunda uygulanabilir hüküm yoksa, hakim örf ve adet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir’ hükmünü gerekçe gösterdi. Sofuoğlu ve Rum cemaati üyeleri, hakiminden vakıflar seçim yaptırmıyorsa yönetimimizi ‘Sen seç’ isteğinde bulundu.
Sofuoğlu, “Vakıflar Genel Müdürlüğü yeni düzenleme yapmamış ve cemaat vakıflarının yönetimlerini hukuken tartışılır ve yönetimsiz bırakmıştır” dedi. Mahkeme davada esasa girerek delillerin toplanmasına karar verdi.
Bölünme ve sosyal çatışmaya neden oluyor
Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas:
Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Vakıflar Meclisi’nde azınlık vakıfları temsilcisi olarak görev yapan Laki Vingas, 22 aydır yeni yönetmelik hazırlanmadığı için üyelikten istifa etmişti. Vingas, durumu vicdani olarak kabul edemediği için istifa ettiğini söyledi. “Daha sonra Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç aradı. Sorunu çözeceklerini söyledi ve istifamdan vazgeçmemi istedi. Ona güvendim, inandım ve istifamı geri aldım” diyen Vingas, ancak değişikliğin hâlâ yapılmadığını aktardı. Vingas, “Bazı vakıflar karar alamıyor. Yönetim sıkıntıları baş gösteriyor. Süresi dolanlar iş yapamaz halde. Bunlar bizim gibi küçük toplumlarda ciddi bölünmelere vesosyal çatışmaya neden oluyor” diyor.
Türkiye Museviler’i Hahambaşı Müşaviri Silvyo Ovadya:
Yönetmeliğin neden çıkarılmadığını bilmiyorum. Bu yüzden seçim de yapılamıyor. Seçim olmazsa vakıflar çarlık gibi olur. Kimse seçilemeyecek diye vakıfları istediği gibi yönetirler.
Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis:
AK Parti azınlık cemaatlerine olumlu yaklaşmak zorunda. Bu lütuf değil, görevdir. AK Parti, keyfe göre ‘Size acıdım bu hakları size veriyorum’ yaklaşımı içinde. Azınlıklara karşı hep adım atma süreci içinde kalınıyor. O adım
bir türlü atılmıyor.
Türkiye’deki azınlıkların son durumu
Yaklaşık 60 bin kişi olduğu tahmin edilen Ermeniler’in 45 bini İstanbul’da yaşıyor. Cemaatin İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi yanı sıra, 55 kilisesi, bir anaokulu, 17 ilköğretim okulu ve beş lisesi var. 52 Ermeni vakfı çalışma yürütüyor. Ermeni toplumunun 5 gazete, bir dergisi ve iki hastanesi bulunuyor.
Nüfusları 25 bin civarında olan Museviler’in 22 bini İstanbul’da yaşıyor. 36 sinagoğu bulunan Museviler, 3 okul, 18 vakıf ve iki hastaneye sahip.
Sayıları 3-4 bin olarak tahmin edilen Rum vatandaşların çoğunluğu İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da 15 ilköğretim okulu ve 6 liseleri mevcut. Rumca yayımlanan iki gazete çıkaran azınlığın 75 vakfı, 90’ı ibadete açık 108 ibadethanesi ve bir hastanesi bulunuyor.