ÇalışmalarEtkinlikler

“5. yıl: AİHM İzzettin Doğan ve Diğerleri / Türkiye Kararı” webinarına davetlisiniz!

İnanç Özgürlüğü Girişimi sizleri 27 Mayıs Perşembe günü saat 19.30’da yapılacak, “5. yıl: AİHM İzzettin Doğan ve Diğerleri / Türkiye kararı” webinarına davet ediyor. Etkinliğe kaydolmak için lütfen kayıt formunu doldurun.

Gün: 27 Mayıs 2021, Perşembe
Saat: 19.30-20.45

Zoom üzerinden yapılacak etkinliğe 27 Mayıs Perşembe, 12.00’a kadar kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için lütfen tıklayın.

Webinar erişim linki etkinlikten önce gönderilecektir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İzzettin Doğan ve Diğerleri Türkiye kararı üzerinden beş yıl geçti. AİHM başvurusunun şikâyet konusu, İslam’ın Sünni geleneğine bağlı çoğunluğa sunulan dinî kamu hizmetinin Alevilere de sunulmasına ilişkin taleplerin reddedilmesiydi. Başvurucuların, Alevi dinine ilişkin hizmetlerin kamu hizmeti kapsamına alınması, Alevilerin ibadet yerlerinin ibadet yeri statüsü kazanması, Alevi din adamlarının memur olarak işe alınması ve Alevi inancını taşıyanların ibadetlerine bütçe ayrılması için özel bir hüküm çıkartılmasına yönelik talepleri kamu görevlileri tarafından reddedilmişti. AİHM Büyük Daire, 26 Nisan 2016’da Türkiye’nin din veya inanç özgürlüğü hakkını koruyan 9. madde ve 9. maddeyle bağlantılı olarak ayrımcılığı yasaklayan 14. maddeyi ihlal ettiğine karar verdi. Ancak, AİHM’in davayla ilgili karar ve tavsiyeleri, kararın 5. yılında hala etkili bir şekilde hayata geçirilmedi.

Bu bağlamda kararın 5. yılında düzenleyeceğimiz webinarda, kararın içeriğini ve önemini, uluslararası denetim sürecini ve kararın uygulanması için ulusal mevzuat ve politikalarda ne gibi değişiklikler yapılması gerektiğini ele alacağız. Etkinlikte, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Tuğçe Duygu Köksal AİHM kararı ve kararın icrasıyla ilgili Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gözetim sürecine değinecek. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Dilşad Çiğdem Sever ise Türkiye’de dinî kamu hizmetlerinin sunulmasında eşitliğin sağlanması için ulusal düzeyde alınması gereken tedbirlere odaklanan bir konuşma yapacak. Webinarın moderatörlüğünü İnsan Hakları Aktivisti Nejat Taştan üstlenecek.

Etkinlikle ilgili sorularınız için bize ft@nhc.no e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.


Dr. Dilşad Çiğdem Sever, 2002 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir süre avukatlık yaptı. 2005 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı, 2007 yılından beri akademik hayatına Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı’nda devam ediyor. 2013 yılında doktorasını tamamladı ve doktor öğretim üyesi olarak aynı üniversitede çalışmalarını sürdürüyor. İdare hukukuna insan hakları merkezli bir yaklaşımla bakan çalışmalar ve feminist hukuk kuramına ilişkin araştırmalar yapıyor.
Tuğçe Duygu Köksal, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı ve ağırlıklı olarak ceza hukuku alanında çalışan bir insan hakları avukatı. 2012-2016 yılları arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlüğünde hukukçu olarak çalıştı. İfade özgürlüğü, özgürlük ve güvenlik hakkı, mülteci hukuku ve işkence yasağına ilişkin hukuk konularında Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler projelerinde eğitici olarak çalışmalar yürüttü. 2017 yılında, Uluslararası Ceza Mahkemesi Avukat Listesine alındı. Lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladıktan sonra, Strazburg Üniversitesi’nde insan hakları alanında yüksek lisans yaptı. Tezini, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İçtihadı Işığında Cezaevlerinde Sağlığa Erişim Hakkı” üzerine yazdı. Halen Galatasaray Üniversitesi Kamu Hukuku Doktora Bölümünde doktora öğrencisi.
Nejat Taştan, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nin yönetim kurulu üyesi. 1986 tarihinden bu yana insan hakları hareketi içinde aktivist olarak yer alıyor ve ayrımcılık alanında çalışmalar yürütüyor. 2010 yılından beri ayrımcılığın izlenmesi ve raporlanması alanında çalışıyor. İHD, TİHV, KA-DER, ve ESHİD üyesi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu